>
68. Dubrovačke ljetne igre
Datum od:
10.07.2017
Datum do:
25.08.2017
10. srpanj - 25. kolovoz 2017.
68. Dubrovačke ljetne igre
68. Dubrovačke ljetne igre tradicionalno će biti otvorene 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha, na najljepšoj pozornici u srcu dubrovačke povijesne jezgre. Nakon podizanja festivalske zastave Libertas i poklika Neka uđu!, pa sve do 25. kolovoza, gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika postat će mjesto susreta za približno dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta s međunarodnom publikom od približno 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja.
Premijerni dramski program čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje. Gospodu Glembajeve na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik premijerno će početkom kolovoza postaviti redatelj Zlatko Sviben. Prigodno, u okviru obilježavanja 450. godišnjice smrti Marina Držića, druga dramska premijera nosi naslov Marin Držić – viktorija od neprijatelja za koji dramaturški koncept potpisuje Hrvoje Ivanković, a režiju Ivica Boban.
Dramske uspješnice Kafetarija i Othello, koje su lani oduševile kako kritiku tako i festivalsku publiku i za čije se izvedbe tražila karta više, ovo su ljeto ponovno na repertoaru i to uz prijevod na engleski jezik putem aplikacije za pametne telefone Vip script. Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava Igara, a lanjsko postavljanje ovog djela kao komedije s pjevanjem i plesanjem redatelja Vinka Brešana u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla pred Sponzom, privuklo je više od 4.000 gledatelja uz jednu naknadno dodanu izvedbu i danima unaprijed rasprodane ulaznice. Othella Williama Shakespearea u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac, također su pratile ovacije publike i kritike koja je pisala: „Predstava je to dostojna svoga sjaja, ovoga vremena i punih tribina", uz sve pohvale dramskom ansamblu, što je potvrdila i struka, nagradivši cijeli ansambl predstave Orlandom za najbolju dramsku izvedbu te Ivicu Boban Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju režiju hrvatske kazališne sezone.
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje s lanjskom dramskom uspješnicom, Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana. Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn Prize, dok je izvedbom u zagrebačkome HNK, izazvala nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom. Festivalska publika imat će priliku pogledati i višestruko nagrađivanu predstavu Hinkemann u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Igora Vuka Torbice.
Glazbeno-scenski program donosi premijeru Händelove opere Orlando pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa, u režiji Jánosa Szikore i izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. Solisti su: Owen Willetts, Ivana Lazar, Renata Pokupić, Marija Kuhar Šoša i David Oštrek. Ni ljubitelji baletne umjetnosti neće ostati uskraćeni jer Igre donose najpopularniji „bijeli balet" svih vremena, djelo koje je sinonim klasične baletne umjetnosti, Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskoga u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. S plesnom izvedbom ovog ljeta na Igrama gostuje Bitef teatar i Novi tvrđava teatar koji će prikazati Ptice prema Aristofanu, u koreografiji miljenika festivalske publike Edwarda Cluga.
U okviru glazbenog programa 68. festivalske sezone Dubrovački simfonijski orkesar prezentirat će program koji dijelom počiva na poznatim djelima, dok s druge strane promovira skladatelje dubrovačkog podneblja. Izvedbom Zaboravljenih muzika obilježit će se 80. godišnjica rođenja značajnog hrvatskog skladatelja, danas Dubrovčanina, Dubravka Detonija. Publika će čuti i reprezentativni izbor djela američke glazbe 20. stoljeća pod ravnanjem maestra Richarda Rosenberga. Pijanist Goran Filipec osmislio je autorsku večer Franza Liszta pažljivo birajući skladbe iz njegovog kasnog opusa u kojima Liszt traži granice slobode same glazbe, navješćujući nova vremena Schönberga, Hindemitha i Debussyja. I ove godine nastavlja se program naslovljen U susret budućnosti u kojem se festivalskoj publici predstavljaju mladi virtuozi. Otvorit će ga prošlogodišnji finalist Međunarodnog natjecanja Queen Elisabeth pijanist Dmitri Šiškin, a u tom će programu nastupiti još jedan pijanist Lukáš Vondráček i gitarist Srđan Bulat. Okupljeni kao 4 gitare publiku očekuju još i gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić. Posebno su zanimljivi i programi Ansambla Umberto Giordano koji izvodi Beethovenove pjesme-obrade narodnih napjeva raznih europskih naroda, te Messiaenov Kvartet za kraj vremena u izvedbi Trija 1887. Planirani su i brojni drugi recitali u Kneževu dvoru: zajednički nastup violončelistice Monike Leskovar i gitarista Petrita Çekua te violista Aleksandra Miloševa i pijanista Lovra Pogorelića, dok će violinski recital prirediti Stefan Milenkovich uz pijanista Rohana de Silvu. Recital inspiriran temom La belle époque... médiévale održat će Katarina Livljanić i Danijel Detoni. U Dvoru će nastupiti i komorni sastav Synergia 6, u sklopu kojeg nastupa poznati violinist Nemanja Radulović. a festivalska publika tu će moći čuti i jednog od najzanimljivijih interpreta sevdaha novijeg doba Boža Vreću. Mladi i višestruko nagrađivani glazbenici Filip Merčep i Nicolas Sinković izvest će u ljevaonici pod Minčetom autorski projekt naziva Dijalog, na udaraljkama, istovremeno kontrolirajući elektroniku i to interaktivno s publikom. Pred sam kraj festivala, Igre donose još jednu glazbenu poslasticu – jazz koncert jedne od najistaknutijih britanskih ženskih jazz vokalistica Zare McFarlane na taraci tvrđave Revelin. Igre će 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije s kojim će nastupiti i lanjski dobitnik nagrade Orlando, violinist Aleksey Semenenko.
Na programu su i tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo, a popratni program festivalskoj publici donosi selekciju najboljih filmova s Pulskog filmskog festivala, veliku izložbu slikara Antuna Masle povodom pedesete obljetnice umjetnikove smrti, koja bi trebala javnosti predstaviti i neka njegova nikad ranije izlagana djela. Ulaznice za sve programe dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži.

Program

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2