>
Upoznavanje, razgovor i čitanje s Dortom Jagić
Datum od:
06.11.2018
20.00 h, Art radionica Lazareti
Upoznavanje, razgovor i čitanje s Dortom Jagić
Dragi prijatelji i posjetitelji naših literarnih druženja,
pozivamo vas u Art radionicu Lazareti u utorak 6. studenog 2018. u 20 h
na upoznavanje, razgovor i čitanje s Dortom Jagić.
Naša gošća jedna je od najuglednijih i najomiljenijih domaćih pjesnikinja, dobitnica Goranovog vijenca za ukupan prinos hrvatskoj poeziji, Dorta Jagić. Kao što se izrazio žiri Goranova proljeća, Dorti Jagić pripada jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije.
Dorta će u ARL predstaviti svoju najnoviju knjigu „Veće od kuće" (Hena com, 2018.), zbirku proznih zapisa koji se mogu nazvati i poetskim esejima, a koji oslikavaju svojevrsno autoričino putovanje kroz mentalni i emocionalni krajolik u kojem nadasve dominira ljepota jezika.
Osim o novoj knjizi, govorit će i o poeziji, putovanjima, susretima, spajanjima i otuđivanjima, intimnome i javnome, internetu i olovci, o onome što je pokreće i drugim zanimljivim temama.
Voditeljica, moderatorica i urednica programa razgovora s autorima je Staša Aras.
Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise, dramske tekstove i kazališne kritike. Godinama vodi radionice pisanja poezije i prevodi s engleskog i njemačkog.
Njezine su pjesme i priče prevođene na više od dvadeset stranih jezika u prestižnim književnim časopisima. Bila je gošća brojnih stranih rezidencija za pisce te međunarodnih festivala poezije. Radila je kao autorica i urednica na nekoliko domaćih i stranih projekata koji spajaju poeziju i druge umjetničke izraze, ples, dizajn i glazbu.
Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja: „Goranovo proljeće", 1999.; 2. nagrada časopisa „Vijenac" za kratku priču, 2001.; 1. nagrada za predstavu Jelka kod Ivanovih, SKAZ, 2002.; „The Balkan Grand Prize for Poetry", 2007. (na pjesničkom festivalu „Curtea de Arges Poetry Nights" u Rumunjskoj dodjeljuje International Academy Orient – Occident); 3. nagrada na 43. Večernjakovom natječaju za kratku priču 2008. za priču pod naslovom Ženski zatvor; na 14. međunarodnom susretu izdavača u Pazinu – jednomjesečni boravak u Grazu za zbirku priča Kičma i uspješan prevoditeljski rad s njemačkog jezika, 2010.; „The European Poet of Freedom Literary Prize" 2014., koju dodjeljuje Grad Gdanjsk (Poljska), za knjigu pjesama Kauč na trgu; Nagrada Goranov vijenac 2017.
   
Info Informativni
uredi
  Pile Brsalje 5
T 020 / 312-011 E-Mail
Radno vrijeme:
pon - sub: 08:00 - 20:00 h


Gruž Obala I. Pavla II, 1
T 020 / 417-983 E-Mail
Radno vrijeme:
pon - pet: 08:00 - 20:00h
sub: 08:00 -14:00 hVIŠE

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2