>
Bogat Uskršnji program
Datum od:
20.03.2018
Bogat Uskršnji program
Dubrovnik je izvrstan spoj tradicije, kulture i religije, što ga čini idealnim gradom za posjetit u vrijeme Uskršnjih praznika. Na Cvjetnicu, nedjelju prije samog Uskrsa, u crkvu se na blagoslov nose maslinove grančice, lijepo ispletene palmine grančice, koje su karakteristične za dubrovačku regiju te se na tradicionalan način počinju pengati jaja.
Za sve Dubrovčane i posjetitelje grada, Turistička zajednica grada Dubrovnika pripremila je bogat program na Uskrs, 01. travnja na Stradunu, kada će djevojke u narodnim nošnjama uz klapsku pjesmu dijeliti pengana jaja i prigodni letak o tradicionalnim običajima za vrijeme Uskrsa. Ispred Palače Sponza, u 10 sati biti će organizirana radionica tradicionalnog penganja jaja udruge „Dubrovački primorski svatovi".

USKRSNI PROGRAM

10.00 h – 13.00 h, ispred Palače Sponza
UDRUGA DUBROVAČKI PRIMORSKI SVATOVI
RADIONICA TRADICIONALNOG PENGANJA JAJA I PLETENJA POMA

10.30 h, ispred Luže
FOLKOR
KUD „SVETI JURAJ" OSOJNIK

11.00 h, ispred Luže
KONCERT
KLAPA RAGUSA


MANIFESTACIJA USKRS U PRIMORJU

7. i 8. travnja 2018.
Proljetna manifestacija s prizvukom tradicije na Lokvi u Mrčevu održati će se 07. i 08. travnja 2018. godine, a glavni do programa gostovanja su kulturno-umjetničkih skupina iz naše regije i susjednih zemalja.
Dubrovačko Primorje najpoznatije je po "penganju" – posebnom obliku ukrašavanja uskrsnih jaja starinskim načinom, s vrućim voskom, te Primorskoj svadbi.
Međunarodna folklorna manifestacija u organizaciji Udruge „Dubrovački primorski svatovi" odvija se na Lokvi u selu Mrčevo u nedjelju, na „MALI USKRS" s početkom u 15 sati, a manifestacija je prerasla u međunarodnu folklornu i turističku atrakciju. Svojim nastupima i prezentacijom običaja sudjelovat će i kulturno - umjetnička društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudjeluju Dubrovački trombunjeri, FA „Linđo" Dubrovnik, KUD „izvor"- Limena glazba Zaton, KUD Stjepan Radić, Pridvorje, KUD „Ponikovska poskočica" Ponikve, KUD „Linđo" Ošlje-Stupa, HKUD Fra Petar Bakula iz Posušja, KUD Sveti Juraj, s Osojnika i domaćini Udruga „Dubrovački primorski svatovi".
Tijekom dva dana trajanja manifestacije „Uskrs u Primorju", uz folklornu manifestaciju organizirat će se i raznovrsna događanja, od degustacija posebnih gastronomskih ponuda u seoskim domaćinstvima, upoznavanja starih zanata, koncerta klapa u suradnji s Festivalom Aklapela, utrke Triathlon Kluba Dubrovnik, prigodne prodaje autohtonih domaćih proizvoda uz sajam cvijeća te pješačenje uz stručno vodstvo starom Napoleonovom cestom između sela.
Tradicionalna manifestacija „Uskrs u Primorju" za cilj ima oživljavanje dubrovačkih Gornjih sela i obogaćivanje turističke ponude Grada Dubrovnika, na području koje je svega par kilometara udaljeno od središta grada i koje ima snažan agroturistički potencijal.
Kroz dva dana raznovrsnih događanja posjetitelji će upoznati mogućnosti aktivnog boravka u zelenom netaknutom krajoliku, starinska jela seoskih domaćinstava, živuće, ali gotovo zaboravljene obrte, običaje, prekrasne narodne nošnje, te nezaobilazni bal Linđo.

PLAKAT
PROGRAM

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2