>
Noć muzeja 2018.
Datum od:
26.01.2018
Noć muzeja 2018.
U Dubrovačkim muzejima predavanja, radionice, prezentacije, zabavni sadržaji
N: Pavle i Đivo otvaraju Noć muzeja
Predstavljanjem ilustriranog edukativnog vodiča "Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju" u petak, 26. siječnja u 18 sati u Dubrovačkim muzejima će započeti 12. dubrovačka Noć muzeja.
Učenici Gimnazije Dubrovnik pod vodstvom Tajane Martić oživjet će glavne likove koji će nas svojim pričama, zgodama i nezgodama prošetati bogatom pomorskom prošlošću Dubrovačke Republike. Upoznat ćemo najslavnije brodove Republike, razna pomorska pomagala i saznati nešto o „politici" trgovanja. Zaplovite s nama zajedno u Noći muzeja 2018. i počujte kako gospođa Cvijeta strpljivo kod kuće čeka muža, sina i oca. Saznat ćete kako je Đivo lukavo stekao bogatstvo i kako je Pavle, nestašna Konavoka postala dio piratske družine. Nećemo, naravno zaobići ni Antuna, nasljednika tradicije pomorske obitelji iz priče.
U okviru bogatog programa slijede vodstva kroz stalne postave Pomorskoga i Etnografskoga muzeja te dvije arheološke izložbe smještene u tvrđavi Revelin, a posjetitelje očekuju i zanimljiva predavanja, radionice, prezentacije te zabavni sadržaji.
Zbog obnove Kneževa dvora, program Noći muzeja se, kao i posljednje dvije godine, odvija na tri lokacije – u tvrđavama sv. Ivan i Revelin te u žitnici "Rupe".
U Pomorskome muzeju će se održati dva predavanja povodom obilježavanja 145 godina od otvorenja za javnost ondašnjeg Domorodnog muzeja, prethodnika današnjih Dubrovačkih muzeja. U predavanju mr. sc. Tonka Marunčića će biti prikazane društvene i političke okolnosti koje su prethodile otvaranju Domorodnog muzeja u Dubrovniku te njegov prvi stalni postav iz 1873. Godine, dok će se dr. sc. Vedrana Gjukić-Bender prisjetiti istaknutih kustosa i drugih zaslužnih osoba iz prošlosti Dubrovačkih muzeja.
Igor Mihajlović, viši konzervator arheolog u Hrvatskom restauratorskom zavodu, govorit će o brodolomima u hrvatskom dijelu Jadrana tijekom čijih istraživanja su pronađeni topovi, s posebnim osvrtom na klasifikaciju i porijeklo naoružanja, dok će Đivo Bašić održati predavanje o Dubrovačkom pomorskom društvu.
U tvrđavi Revelin posjetitelje očekuju „Rimske večeri", edukativna radionica, prigodno predavanje te prezentacija i kušanje rimske hrane prema receptima iz kuharice "Olivijina cibalitanska kuharica". Program je realiziran u suradnji s dr. sc. Ivanom Ožanić Roguljić iz Instituta za arheologiju u Zagrebu te učenicima i nastavnicima iz Turističko ugostiteljske škole u Dubrovniku. Navedene radionice, predavanje i prezentacija s kušanjem rimske hrane su ujedno aktivnosti projekta Popularizacija znanosti, kojeg vodi dr. sc. Ožanić.
U žitnici „Rupe" program počinje predavanjem i prezentacijom izrade tradicijskog nakita dubrovačkog kraja. Predavanje će se bazirati na primjercima tradicijskog nakita Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke i Dubrovačkog primorja koji se čuvaju u fundusu Etnografskog muzeja u Dubrovniku i istraživanju koje je rezultiralo upravo objavljenim katalogom na tu temu. Budući da su nakitni predmeti iz fundusa Etnografskoga muzeja djela dubrovačkih zlatara 19. i ranog 20. stoljeća, uz predavanje će umijeće izrade tradicijskog nakita prezentirati posljednji zlatar Matko Vierda. Za ovu prigodu, gospar Vierda će prezentirati izradu puce koja nastaje jednom od najstarijih zlatarskih tehnika izvlačenja filigrana. Dubrovački muzeji ovim podupiru i promoviraju rad domaćeg majstora zlatara, te nastoje podići razinu svijesti o važnosti i vrijednosti ručnog načina izrade zlatnog nakita.
Slijedi predavanje povjesničarke umjetnosti Mirjane Trošelj „Mirila – izmirena duša u kamenu. Na podgorskim padinama Velebita stoljećima su velebitski stočari gradili mirila/mirilišta kao nijeme i misteriozne svjedoke života i smrti. Podizana su uz putove na posebno odabranom geomorfološkom prostoru velebitskog krša, koji prirodno naglašava simboliku prijelaza pokojnikove duše iz ovostranog u onostrani svijet. Poradi toga topografski odabrani krajobraz dobio je sve oznake sakralnosti. U istom kontekstu ni kamen minijaturne plastike mirila nije bio više običan kamen, nego sveti kamen kojeg se nije smjelo gaziti i devastirati. Premda su geografski bila rasprostranjena kao kulturna pojava na cjelokupnom Dinarskom arealu, jedino se na Velebitu, osobito južnom, održao stari posmrtni ritual i stara vjerovanja o duši do sredine 20. stoljeća u religijsko-simboličkom, materijalnom (suhozidna arhitektura), epigrafskom i likovnom aspektu. Kao osobit kulturni fenomen Ministarstvo kulture zaštitilo ih je 2007. u vidu nematerijalne kulturne baštine.
U „Rupama" će se održati i završno druženje, gdje će, uz nastup klape Atlant, biti organizirani prigodni domjenak i izvlačenje dobitnika već tradicionalne nagradne igre u sklopu ove manifestacije.
U muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru, kao i na prodajnim mjestima u ostalim prostorima Dubrovačkih muzeja, bit će osiguran prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja.

Dubrovački muzeji
Program Noći Muzeja
26. siječnja 2018.; od 18 do 01 sati; ulaz besplatan
Tvrđava sv. Ivana
18:00 – 19:00 Predstavljanje ilustriranog edukativnog vodiča „Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju" / učenici Gimnazije Dubrovnik Adna Hebib 1. r., Romana Dominković 2. r., Matea Šišić 4. r., Dario Čerkić 4. r., Marko Pleslić 4. r., Petar Lonac 4. r. i Antonela Dragović 4. r. s voditeljicom Tajanom Martić/
19:00 – 19:30 Vodstvo kroz stalni postav Pomorskoga muzeja
19:30 – 20:00 Predavanje o otvorenju za javnost Domorodnog muzeja 1873. /mr. sc. Tonko Marunčić, viši kustos, Kulturno-povijesni muzej/
20:00 – 20:30 Predavanje o istaknutim kustosima iz prošlosti Dubrovačkih muzeja /dr. sc. Vedrana Gjukić - Bender, muzejska savjetnica, Kulturno-povijesni muzej/
20:30 – 21:00 Predavanje o brodskom naoružanju od 15. do 18. stoljeća /Igor Mihajlović, viši konzervator arheolog, Hrvatski restauratorski zavod/
21:00 – 21:30 Predavanje o Dubrovačkom pomorskom društvu / Đivo Bašić, muzejski savjetnik, Pomorski muzej/
21:00 – 21:30 Vodstvo kroz stalni postav Pomorskoga muzeja
18:00 – 01:00 Stalni postav Pomorskoga muzeja

Žitnica Rupe
18:00 – 18:30 Vodstvo kroz stalni postav Etnografskoga muzeja
19:00 – 20:00 Predavanje i prezentacija izrade tradicijskog nakita dubrovačkog kraja / Barbara Margaretić, kustosica, Etnografski muzej; Matko Vierda, dubrovački zlatar/
20:30 – 21:00 Predavanje o ukrasima i simbolima na velebitskim mirilama i topografija mirila južnog Velebita / Mirjana Trošelj, povjesničarka umjetnosti/
21:30 – 22:00 Vodstvo kroz stalni postav Etnografskoga muzeja
22:30 – 23:00 Nastup klape "Atlant" uz domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre
18:00 – 01:00 Stalni postav Etnografskoga muzeja
18:00 – 01:00 Izložba „Pomorske škrinje iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku"

Tvrđava Revelin
18.00 – 18:30 Vodstvo kroz izložbe „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici" i „Rimske zlatne naušnice iz Arheološkog muzeja u Zagrebu"
20:30 – 22:30 Rimske večeri – edukativne radionice, predavanje, priprema i kušanje rimske hrane prema receptima iz kuharice » Olivijina cibalitanska kuharica« / učenici Turističko ugostiteljske škole iz Dubrovnika pod mentorstvom dr. sc. Ivane Ožanić iz Instituta za arheologiju u Zagrebu/
22.30 – 23:00 Vodstvo kroz izložbe „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici" i „Rimske zlatne naušnice iz Arheološkog muzeja u Zagrebu"
18:00 – 01:00 Izložba „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici
18:00 – 01:00 Izložba „Rimske zlatne naušnice iz Arheološkog muzeja u Zagrebu"

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2