>
Izložba "EUtopia" Igora Bošnjaka
Datum od:
25.02.2017
Datum do:
07.03.2017
Galerija Flora
Izložba
Izložba je otvorena do 7. ožujka i može se pogledati svaki dan od 14 do 17 sati, nedeljom od 11 do 17 sati.

Igor Bošnjak se u video radu EUtopia između ostalog bavi odnosom koji društvo ima prema svojim raspoloživim alatima i vještinama, ilustrujući granice do kojih je u stanju mijenjati svoju okolinu. Iz perspektive ekonomije i materijalnog ovo bi mogla biti definicija tehnologije, prema kojoj autor i u ovom radu izražava jasno kritički stav.

Mogli bismo se odmah pitati da li nas je permanentno tehnološko usavršavanje koje podrazumijeva jedinstvo materijalnog i nematerijalnog, a nastaje ulaganjem mentalnog i fizičkog napora u cilju postizanja vrijednosti, dovelo do „dešperantnog" stanja u kojem se nalazimo? Sigurno ne, ali činjenica je da vrijednosti na osnovu kojih se na globalnom planu gradi odnos prema društvu danas, 2016. godine, izgledaju u najmanju ruku neprijatno.

Naime, rezultat promjene društvene okoline vidljiv je od samog početka video rada na slici zemljopisne karte Europe, čiji teritorij je i dalje prepoznatljiv, bez obzira na vrlo svedene prirodno-geografske elemente od kojih je sastavljena (karta - ulje na platnu) čiji je autor sam Bošnjak. Ogoljena slika postaje stvarnost shvaćena kao intenzivno, čulno, življeno iskustvo umjetnika i promatrača, koji kroz istu uranjaju u svijet svakodnevne banalnosti, primitivizama i drugih oblika „izama", dok Europa postaje metafora dobre utopije koja se pretvorila u lošu, zlu i crnu. Kao da se pred nama, na beskonačnoj pozornici upravo snima film stvarnosti, tijekom kojeg se sva tri vremenska perioda ( tri dijela video rada: prošlost, sadašnjost i budućnost) stapaju u jedno. Potpuno paradoksalno, razotrokva se nemogućnost direktnog pristupa „običnoj" stvarnosti kroz činjenicu da, na kraju, i autor i promatrač ostaju bez odgovora da li se i kako može nastaviti život u „ograđenoj" Europi i izvan nje.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2